iKnutsel Magazine november 2013
iKnutsel Magazine november 2013

iKnutsel Magazine november 2013

Dit is alweer onze derde editie van “iKnutsel magazine”. In deze november editie een mix van de volgende thema’s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst.

De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn zo veel leuke thema’s te bedenken in deze knutsel maand. Het is vaak koud met veel wind, dus ideaal om lekker binnen te blijven en een heel huis of een hele klas vol te knutselen.

Ter voorbereiding op het Sinterklaas feest, bespreken we twee sinterklaas knutsels. Natuurlijk onmisbaar is het paard van Sinterklaas. “Amerigo” heet de schimmel sinds 1990 en in 2010 mocht Amerigo met pensioen. Wist je dat Amerigo een beetje bijverdiende als politie paard? Zijn opvolger wordt nog altijd Amerigo genoemd.

Zorg dat je wat herfstblaadjes verzameld en ook een paar kleine takjes meeneemt uit het bos. We laten zien hoe je van de takjes een mooi “Zie de maan schijnt door de bomen” schilderij kunt maken. En de blaadjes gaan we gebruiken om een mooie herfst versiering van te maken.

In verschillende regio’s in Nederland en België wordt het Sint Maarten feest geviert. De provincie Noord-Holland staat bekend om de lampionnentocht, waarbij de kinderen met een zelf gemaakte lampion langs de deuren gaan om snoepjes op te halen, nadat ze een liedje gezongen hebben. Bewaar een lege frisdrank en wij laten zien hoe je hier een mooie lampion van maakt.

Zoals jullie gewend zijn, eindigen wij altijd met een gezonde traktatie. Dit keer maken we een rups van druiven.

Paard van Sinterklaas

knutsel spullen

Schoenendoos

4 wc-rollen

kleiner doosje

gekleurd papier

Lijm

plakband

schaar

witte verf

kwast

wol

Paard van Sinterklaas

Werkwijze:
Sinterklaas knutsel, Amerigo het paard van sinterklaas, van een schoenendoos. Trek jij al lootjes in de klas voor het sinterklaasfeest, dan kun je dit sinterklaasknutsel ook gebruiken als surprise!

Schilder de 4 wc-rollen wit en laat ze goed drogen. Beplak de schoenendoos met wit papier. Heb je nog een oude rol behangpapier, dan kunt je hiervan ook de achterkant gebruiken om de schoenendoos mee in te pakken. Als je de knutsel als surprise wilt gebruiken, stop dan eerst het sinterklaas kadootje in de schoenendoos voordat je hem inpakt.

Pak ook het kleine doosje in met wit papier. Plak het kleine doosje op de schoenendoos vast. Geef kleine knipjes aan de bovenkant van de wc-rollen en vouw ze om. Smeer de flapjes in met lijm en plak ze onder de schoenendoos. Het lijf van Amerigo is nu klaar.

Knip van de rest van het papier oren, ogen, teugels en het zadel en plak ze op. Van de wol kun je een staart en manen maken.

Zie de maan schijnt door de bomen

knutsel spullen

blauw papier

zwart papier

prikmat

prikpen

geel vliegerpapier

lineaal

potlood

takjes

schaar

lijm

Zie de maan schijnt door de bomen

Werkwijze:
Zie de maan schijnt door de bomen… Ga buiten op zoek naar dunne takjes en maak een leuk sinterklaasschilderij. Teken een cirkel aan de bovenkant van het blauwe vel A4 papier. Je kunt hiervoor bv de omtrek van een senseo koffiekopje gebruiken. Prik de cirkel uit met je prikpen, dit wordt de maan.

Teken op het zwarte vel papier daken van huizen met behulp van de lineaal. Je kunt ook ramen in de daken tekenen of een schoorsteen op de daken. Knip de daken uit en plak ze op de onderkant van het blauwe vel papier. Prik met een prikpen de raampjes van de daken uit.

Plak aan de achterkant geel vliegerpapier voor de raampjes en de maan. Smeer de takjes in met lijm en plak ze voor de daken en de maan. Je kunt een zwaar boek op de takjes leggen, zodat de lijm van de takjes goed kan drogen en de takjes niet kunnen verschuiven.

Geef je sinterklaasschilderij een plekje voor het raam en zie hoe mooi de maan door de bomen schijnt!

Lampion van fles

knutsel spullen

lege fles

lijm

glitter

stevig karton

Lampion van fles

Werkwijze:
Spoel de fles goed schoon. Je kunt een doorzichtige 1 of 2 liter frisdrank fles gebruiken. Vouw een A4 karton dubbel, zorg dat de vouw over de lange kant in het midden loopt. Teken nu vanaf de vouw naar de zijkant strepen met een tussenruimte van ongeveer 2cm.

Zorg dat je de streep niet helemaal tot het uiteinde tekent, maar nog ongeveer 2 cm overhoudt. Knip deze streepen in met een schaar. Vouw het A4 karton nu voorzichtig uit en plak 1 lange kant vast, rondom de lege fles. Duw het karton nu naar boven, zodat het karton op de vouw naar buiten gaat staan en de lampion ontstaat. Plak de onderkant van het karton nu ook vast aan de lege fles. Smeer de onderkant en bovenkant van de fles in met lijm (bijvoorbeeld houtlijm, deze droogt doorzichtig op) en bestrooi de ingesmeerde delen met glitter. Je kunt het karton ook met glitter of stickers versieren.

Gebruik een ijzerdraadje om rondom de hals van de fles te binden. Hieraan kun je je lampionen stokje vast maken en het lichtje in de fles hangen. Nu maar hopen dat het 11 november een mooie avond wordt. Veel plezier met Sint Maarten.

Boom van handafdruk en herfstblaadjes

knutsel spullen

handafdruk

vinger verf

herfst blaadjes

karton

lijm

Boom van handafdruk en herfstblaadjes

Werkwijze:
Zorg dat je veel herfst blaadjes verzamelt. Zoek veel verschillende kleuren en zorg dat de blaadjes niet te groot zijn. Laat de blaadjes drogen tussen wat oude kranten. Als je ze niet ergens tussen legt, dan heb je kans dat ze wat krom gaan trekken, maar dit kan wel een leuk effect geven.

Smeer je hand in met (bruine) vinger verf en maak een mooi afdruk op een A4-tje. Met een kwast schilder je je pols wat langer, zodat dit de stam van de boom wordt. Je vingers zijn de takken.

Plak nu de gedroogde herfstblaadjes rondom de vinger afdrukken, zodat het een echte boom wordt met herfst blaadjes eraan.

Gezonde traktatie rups van druiven

knutsel spullen

druiven

sate prikkers

rozijntjes

krenten

Gezonde traktatie rups van druiven

Werkwijze:
Koop druiven zonder pit (met pit mag natuurlijk ook). Was de druiven en prik deze op een sate prikker. Er ontstaat nu een lange rij druiven, die het lichaampje van de rups vormen. Prik kleine gaatjes in het voorste druifje, waar je een rozijntje of krentje in drukt als oogjes.

Breng nog wat versiering aan. Knip bijvoorbeeld plaatjes uit een stukje karton. Als je genoeg tijd hebt is het, het beste als je deze traktatie kort voordat je hem nodig hebt maken. De druifjes blijven zo het verst.

Bedankt en een fijne november knutsel maand gewenst.
De redactie van “iKnutsel Magazine” wenst je alvast een fijne sinterklaas knutsel en feest tijd toe.

iKnutsel Magazine november 2013
h t t p : / / w w w . j e k n u t s e l e i k w i j t . n l /
i n f o @ j e k n u t s e l e i k w i j t . n l

Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
      
TerugTerug

Aanmelden voor de knutsel nieuwsbrief