Handafdruk in brooddeeg

Een leuk knutselidee voor Vaderdag of Moederdag, een handafdruk in brooddeeg.

Handafdruk in brooddeeg, hoe maak je dit:

 • Wat hebben we nodig? Een oven, een grote kom, een bordje, een mes, een paperclip, een stukje touw, een sateprikker, verf of lak en een kwast. Het recept voor brooddeeg is 1.5 kopje bloem, 1 kopje zout, 0.5 kopje water, 2 eetlepels olie.
 • Doe alle ingrediënten in een kom en kneden maar. Blijft het deeg teveel plakken aan je handen, doe er dan nog wat bloem bij. Is het brooddeeg te droog en kun je er geen mooie bol van maken, doe er dan nog wat water bij.
 • Strooi wat bloem op je werkplek tegen het plakken van het brooddeeg. Kneed het deeg tot een mooie bol en druk de bol plat, of gebruik een deegroller. Leg een bordje op de plak brooddeeg en snij met een mes langs de omtrek van het bordje. Je krijgt nu een mooie ronde plak brooddeeg waar je een handafdruk in kunt maken. Je kunt natuurlijk ook een voetafdruk in de ronde plak brooddeeg maken. Als de handafdruk mislukt kun je het brooddeeg weer kneden en opnieuw een ronde plak maken.
 • Maak met een sateprikker twee gaatjes in de plak brooddeeg, daar kun je straks een stukje touw doorheen rijgen en vastknopen, zodat je de handafdruk op kunt hangen. Je kunt ook een paperclip openbuigen en de onderkant in het brooddeeg drukken en de bovenkant als haakje gebruiken.
 • Leg de plak brooddeeg met handafdruk op een stuk bakpapier op de bakplaat en doe de bakplaat in de oven. Bak de handafdruk op 150 graden in een niet voorverwarmde oven. Dit kan wel 1,5 uur duren. Tussendoor wel even kijken. Het hangt een beetje van de dikte van de plak brooddeeg af. De plak brooddeeg moet echt heel hard zijn, anders moet het nog even langer in de oven.
 • Je kunt de handafdruk verven of lakken of je naam en leeftijd erbij schrijven. Rijg een touwtje door de gaatjes en knoop deze aan elkaar, zodat je de handafdrukken een mooi plekje aan de muur kunt geven.

handafdruk in brooddeeg handdruk in brooddeeg handafdruk in brooddeeg handafdruk in brooddeeg handafdruk in brooddeeg handafdruk in brooddeeg

In plaats van een handafdruk in brooddeeg kun je ook een voetafdruk in het brooddeeg maken. Dit werkt iets makkelijker bij baby’s.

Tip: Wil je een afdruk maken waarbij de rimpels en plooien van de vingers zichtbaar zijn? Dan verkoopt Afdrukset.nl een leuke niet zo dure set waarmee je een baby handafdruk maken kunt.

2 thoughts on “Handafdruk in brooddeeg

 1. Hallo ..

  Ik probeer een afdruk te maken. Maar als ik het afbak gaat het handje of voetje helemaal bol staan.. weet niet wat ik verkeerd doe!

  Wie kan mij helpen

  • Alex de Vries on

   Hallo Miranda,

   Als je het deeg te nat maakt en te snel te heet afbakt, dan kan dit gebeuren. Ook kan het betekenen dat er te weinig zout in het deeg zit (teveel zout kan eigenlijk geen kwaad).
   Dus meer zout en zeker wel 2 tot 3 uur langzaam in een niet te hete oven (eigenlijk meer drogen dan bakken)

   Ik hoop dat dit help!
   Succes!
   Alex

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.